Soğanlı tavuk sote, normal soğan ile yapılabileceği gibi, arpacık soğan adı verilen küçük soğanlarla da hazırlanabilir. Sote olarak adlandırılan tüm yemekler, kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi gerektiğinden, bu durum yemeğin çok daha lezzetli olmasına neden olur. Eğer arpacık soğanı kullanmayı tercih ederseniz, yemeğiniz daha şık görünecektir. Bu nedenle, tavuk soteyi misafirleriniz veya özel günler için pişirecekseniz, mutlaka arpacık soğan kullanmaya özen gösterin. Arpacık soğanını her mevsim aktarlardan veya büyük marketlerin manav reyonlarından bulmanız mümkündür. Tavuk sotede kullanacağınız et ise tavuğun sıfır kemik taşıyan kısmı, yani göğüs kısmıdır. Ancak göğüs eti daha yağsız ve sert bir yapıya sahip olduğundan, içerisine bir miktar but kısmından da et sızdırarak kullanabilirsiniz. Fakat bu işlem biraz zahmetli olacağından, zaman ve kendi durumunuza göre kullanacağınız eti belirleyebilirsiniz. Soğanlı Tavuk Sotenin Yapımı İçin Malzemeler
Soğanlı Tavuk Sote Nasıl Yapılır? Soğanlı tavuk sotenin yapımı için öncelikle mantarları ayıklayın ve mantarın kararmaması için limonlu suyun içerisinde yaklaşık yarım saat boyunca bekletin. Daha sonra mantarları süzün. Diğer tarafta tavuk etini küçük küçük doğrayın. Bir tencerenin içerisine sıvı yağı boşaltın ve tavuk eti ile arpacık soğanlarını kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak kavurmaya başlayın. Tavuk eti bir süre sonra kendi kendine su bırakacaktır. Suyunu toparlamaya başladığı anda üzerine istenilen şekilde doğranmış biberleri ekleyin. Tavuk eti çabuk pişen bir et türü olduğu için yaklaşık 20 dakikada pişme derecesine gelecektir. Hemen üzerine mantarları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin. Mantar ile konulan tuz, mantarı sulandıracağı için yemeğin kendi suyu ile pişmesi daha da kolaylaşacaktır. En son olarak salçaları ve baharatları da ilave ederek üzerine yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip 15 dakika kadar pişirerek yemeğin altını kapatın. Soğanlı tavuk soteniz hazır. Arzu ederseniz çekilmemiş karabiber yerine toz karabiber de kullanabilirsiniz. Tavuk sote içerisine arzu ederseniz mantar yerine haşlanmış bezelye de kullanabilirsiniz. Bu arada soğanlı tavuk soteyi biraz sulu yaparsanız, ekmek ile de yenilebilir. Bu nedenle yanında pilav gibi bir çeşidi yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Ekstra Bilgiler
|
Sevan
20 Temmuz 2024 CumartesiMantarları kararmaması için limonlu suda bekletmek gerçekten işe yarıyor mu? Tavuk etini but kısmından da eklemeyi denedim ama biraz zahmetli geldi, bu durumda sadece göğüs etini kullanmak yeterli olur mu? Ayrıca, soğanları sıcak suda bekletince kabukları gerçekten daha kolay mı soyuluyor?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiSevan bey, mantarların kararmaması için limonlu suda bekletmek gerçekten işe yarar. Limonun içindeki asit, mantarların oksidasyonunu yavaşlatır ve kararmalarını önler. Tavuk eti konusunda ise, sadece göğüs etini kullanmak elbette yeterli olur. Göğüs eti, but etine göre daha az yağlı ve daha kolay hazırlanabilir. Son olarak, soğanları sıcak suda bekletmek kabuklarını daha kolay soyulabilir hale getirir. Bu yöntem, soğan kabuklarını yumuşatarak soyma işlemini daha pratik hale getirir.