Ciğer Sote Ciğer sote, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen ciğer yemeklerinden biridir. Bu lezzetli yemek, bazı insanlar tarafından mükemmel ciğer tadı nedeniyle tercih edilse de, bazıları ciğerin faydalarından yararlanmak amacıyla tüketmektedir. Ciğer sote yaparken dana ciğerini tercih etmeniz önemlidir, çünkü dana ciğeri ile kuzu ciğeri arasında büyük lezzet farklılıkları vardır. Ciğer sote yemeğini, gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu yemeğin yapılışı, kişinin tarifine göre değişebilse de, genel olarak yaklaşık bir saat sürmektedir. Ciğer sotenin lezzeti sıcakken daha belirgin olur. Ayrıca, ciğer soteyi genç ya da yaşlı herkesin tüketmesi gerekmektedir. Özellikle çocukların, ciğerin içinde bulunan vitamin ve minerallere çok ihtiyacı vardır. Çocukların vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamin ve mineral, ciğer içerisinde yüksek oranda bulunur. Bu nedenle haftada en az bir kez ciğer yemeği ya da ciğer sote tüketmelisiniz. Şimdi bu mükemmel yemeği hep birlikte yapalım. Bunun için: Ciğer Sote Malzemeleri
Ciğer Sote Nasıl Yapılır? Öncelikle dana ciğerini bir kap içerisine küp küp doğrayın. Daha sonra bir tava içerisine sıvı yağı ekleyerek yağ kızana kadar ocağa koyun. Yağın ısındığını hissettiğinizde, dikkatli bir şekilde küp küp doğradığınız ciğerleri yağa ekleyin. Bu sırada etrafa yağ sıçrayabilir, bu yüzden dikkatli olun. Bir süre ciğerleri kavurduktan sonra ciğerler suyunu salacaktır. Bu durumda pişirmeye devam edin. Daha sonra ciğerler suyunu çektiğinde diğer işleme geçebilirsiniz. Şimdi yıkanabilir sebzeleri yıkayalım ve bunların arasında önce soğanları ince yemeklik doğrayalım. Soğanlar biraz kavrulup pembeleştiğinde, biberleri ve sarımsakları ince ince doğrayarak yağda kavrulan ciğerin içerisine ekleyelim. Daha sonra ise domatesleri küçük doğrayarak bu malzemelerin içerisine ekleyelim. Bu şekilde tüm malzemeleri karıştırarak pişirin. Domatesler iyice öldüğünde diğer işleme geçin. Artık neredeyse ciğer sote hazır sayılır. Son olarak tüm malzemeler pişmeye yakınken, tuzu ve diğer baharatları ekleyin. Son kez karıştırın ve bu şekilde yaklaşık 3 dakika kadar pişirin. Bu pişirme sırasında tavanın ağzını kapatırsanız çok daha lezzetli olacaktır. Artık ciğer sote hazır. Sıcak sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Çavlı
24 Temmuz 2024 ÇarşambaCiğerleri küp küp doğradığımda yağ sıçramasını nasıl önleyebilirim? Bir de ciğerlerin suyunu çekmesi ne kadar sürer?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Çavlı, ciğerleri küp küp doğradığında yağ sıçramasını önlemek için ciğerleri öncelikle kağıt havlu ile iyice kurutabilirsin. Bu, yağın sıçramasını azaltacaktır. Ayrıca, yağın yeterince kızınmasını bekleyip sonrasında ciğerleri eklemek de sıçramayı azaltabilir. Ciğerlerin suyunu çekmesi genellikle 5-10 dakika kadar sürer, ancak bu süre ciğerin miktarına ve ocak ayarına bağlı olarak değişebilir. Afiyet olsun!