Et Sote Nasıl Yapılır?

Et sote, lezzetli ve hızlı bir yemek seçeneğidir. Doğru et ve taze sebzelerle hazırlanan bu tarif, damak zevkinizi tatmin edecek. Mühürleme tekniği ve pişirme aşamalarıyla etin lezzetini artırmak mümkün. Sağlıklı ve pratik bir yemek arayışındaysanız, et sote ideal.
Et Sote Nasıl Yapılır?
06 Eylül 2024

Et sotenin lezzetli olabilmesi için bazı püf noktalar vardır. Etinizi mutlaka tanıdığınız kasabınızdan almalısınız. Sağlıklı ve temiz bir et yiyebilmek için gözlerinizin önünde hazırlanmasına dikkat etmelisiniz. Sebzeleri de mutlaka taze kullanmak önemlidir. Dondurucudan çıkmış sebzelerin tadı ilk günkü tazeliğini korumadığından, lezzeti istediğiniz gibi olmayabilir. Öncelikle doğru et seçimine dikkat etmelisiniz. Doğru pişirme teknikleri ile oldukça lezzetli bir et sote yapmış olacaksınız. Etli yemekler içinde et sote en çabuk hazırlanan tarifler içerisindedir. Et sote için dana eti veya kuzu eti tercihe göre değişir. Dana eti kokusuz olduğundan, kuzu eti ise daha lezzetli olduğundan tercih edilebilmektedir. Kuzu etini tercih edecekseniz ve kokusundan rahatsız oluyorsanız, içerisine pişirme esnasında bir adet defne yaprağı ilave ediniz. Hem kokuyu almayacaksınız hem de farklı bir lezzet yakalamış olacaksınız.

Et Sote İçin Malzemeler

  • 800 gram sotelik dana veya kuzu eti
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 adet orta boy yeşil biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik


Kușbașı doğranmış etinizi teflon bir tavada kızdırdığınız zeytinyağının içerisine ekleyiniz. Kușbașı etlerinizin suyunu salmaması ve lezzetini kaybetmemesi için yüksek atește 3-4 dakika hiç karıştırmadan etinizi mühürleyiniz. 3-4 dakika sonra etinizin dış kısmının renginin değişeceğini göreceksiniz. Tavanızı sallayarak etinizi mühürlemeye devam ediniz. Ateșini azaltmadan tavayı sallayarak karıştırabilirsiniz. Bu arada daha önceden soğanı soyup küp şeklinde kesiniz. Lezzetini daha iyi vermesini istiyorsanız biraz daha iri doğrayabilirsiniz. Hatta isteğe göre arpacık soğan da kullanabilirsiniz. İçleri temizlenmiş biberleri küp kesiniz. Domatesleri kabuklarını soyup aynı büyüklükte kesiniz. Görselliği açısından hepsinin aynı büyüklükte olmaları güzel olacaktır.

Mühürleme işlemi devam ederken içerisine doğradığınız soğanları ilave ediniz. Soğanları yumuşayıncaya kadar tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam ediniz. Soğanlar yumuşayınca sırası ile önce yeşil biberleri, sonra da domatesi aynı şekilde ekleyiniz. Hepsini karıştırmaya devam edin. Başka bir kaba sıcak suyunuzu alın, içerisine domates ve biber salçasını ekleyin ve iyice karıştırın. Sonra da et tenceresinin içerisine ekleyiniz. Yüksek ateşte pişirmeye devam ediniz. Daha sonra salçalı su ile pişen etinizin içerisine karabiberinizi, kekiği ve tuzunuzu ilave ediniz. Güzelce karıştırıp pişirmeye devam ediniz. 6-7 dakika daha pişirdikten sonra etleriniz lokum gibi olacaktır. 5 dakika dinlenen et soteyi sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlgü

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Et soteyi yaparken etleri mühürleme işleminden sonra soğanları ekledikten sonra yumuşayana kadar karıştırıyorum ama bazen soğanlar yeterince yumuşamıyor, bunu nasıl daha iyi yapabilirim? Bir de etlerin lokum gibi olması için pişirme süresini nasıl ayarlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlgü,

Soğanların Yumuşamasını Sağlamak: Soğanların daha iyi yumuşaması için birkaç yöntem deneyebilirsin. Öncelikle, soğanları daha ince doğramak, pişirme süresini kısaltacaktır. Ayrıca, soğanları etleri mühürledikten sonra eklemeden önce bir miktar tuz ile soteleyebilirsin. Tuz, soğanların su salmasını sağlar ve bu sayede daha hızlı yumuşar. Düşük ısıda, daha uzun süre sotelemek de soğanların yumuşamasını artırır.

Etlerin Lokum Gibi Olması: Etlerin lokum gibi olması için pişirme süresi oldukça önemlidir. Genellikle, etin türüne ve kesimine göre 2-3 saat düşük ısıda pişirilmesi en iyi sonuçları verir. Ayrıca, pişirme sırasında etin üzerine mutlaka bir sıvı eklemeyi unutma; bu, etin kurumasını engeller. Düşük ısıda pişirerek etin üzerindeki bağ dokularının çözülmesini sağlayarak daha yumuşak bir doku elde edebilirsin. Eğer düdüklü tencere kullanıyorsan, pişirme süresini yarıya indirebilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Sade Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Sade Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Et Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Et Sote Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklüde Et Sote Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Et Sote Tarifi ve Malzemeleri